25 Ekim 2016 Salı

4 yaş geride kaldı...

Ekim kızımın doğum günü ayı.. 4 yaşını bitirdi artık duygularını ve kendini daha iyi kontrol edebildiği bir döneme girdiğini düşünmek istiyorum =) 4 yaş bazı açılardan sınır yaş, sendromsuz güzel günler diliyorum bize =) Bu ay neler yaptık kısaca anlatayım.

Kolaj Çalışması: Evdeki kalmış kumaş parçaları ve kurdelelerden gökkuşağı yaptık, altına da bir altın kazanı koyduk, mısır tanelerinden altın yaptık. Cadının teki gelip bu kimsenin bulamayağı altınları sihirler kaçıracakmış hikayesini birlikte uydurduk.



Yazı eşleme: Asya okumaya merak sardı. Biz bu merakını görmezden gelmeye çalışıyoruz. ama bu kadar meraklıysa en azından tanıdığı veya sevdiği nesnelerle eşleme oyunu yapalım dedim. Bu yaş çocuklarda okuma yazmaya zorlayamayız. Arkadaşınızın çocuğu ismini yazabiliyor sizinki yazamıyorsa lütfen zorlamayın. Ama merakı varsa biraz yardımcı olunabilir!


Kum boyama: Erken doğum günü hediyesi Asya'yı çok mutlu etti. Kum boyama çok keyifli bir etkinlik. Bu yaşa da çok uygun. 2 gün boyunca sırayla boyadık sıkılmamak için! Şiddetle tavsiye olunur =) 


Ayın notu: Küçük yaşlarda kurallar çocuklar için çok önemlidir. Hayatlarını tahmin edilebilir kıldığı için güven sağlar, uymaya direnç gösterseler de eninde sonunda hayatı kolaylaştırır. Ama Asya için kurallara uymak çok daha fazla önemli ve uyamadığında hemen suçluluk hissine kapılabiliyor. Bu yaşlarda gereksiz yere suçlu hissetmek çocukların özgüvenini olumsuz etkileyebileceğinden ağzımızdan çıkan her söz için kelimeleri dikkatle seçiyoruz. Sonuç: Kurallar çocuklar için çok önemli! Ama arada bir (yeri geldiğinde) taviz verilebilir veya uymama durumlarında, yanlışlıklarda, hatalarda (tehlike arz etmeyen durumlarda) aşırı tepkilerden kaçınılmalıdır. 
Bir de abartılı doğum günü kutlamalarına değinmek istiyorum. İlk yıllar hevesle doğum günlerini kutlamak istiyoruz teze ebeveynler olarak. Bu günler aynı zamanda eş-dostla bir araya geldiğimiz tatlış günler olabiliyor. Ama bu günleri şölene çevirirken dikkat etmeli! Hep söylediğim, ebeveyn olarak en asli görevlerimizden biri de çocuklarımızın bu dünyaya katılmış anlamlı varlıklar olduklarını hissetmelerini sağlamak. Ama dünyadaki "en anlamlı" ve en önemli varlık olduğunu düşünmek bireye zarar verir! Bu noktadan sonrası sizin onun için hayat boyu sağlayabileceklerinizi ve alışkanlıkların sonuçlarına katlanıp katlanamayacağınızı değerlendirmenize kalıyor ;) Bir de unutmayalım ki çocuklar için en güzel doğum günü en konseptli, en kalabalık, en pahalı olan değil en çok eğlendikleri gündür. Sağlıcakla!

Hiç yorum yok: