25 Şubat 2014 Salı

16 Aylık Bebekler Neler Oynar?

Kızım 17. Aydan gün almaya başladı. Bu yazımda, bu dönemde kızım hangi oyuncaklarla oynuyor ne tür etkinlikler yapıyor onlardan bahsedeceğim.

*Renkli kalemlerle karalama yapmak: Asya, kontrol altında olmak şartıyla =) 11. ayda kalemle tanıştı. 12 aylık olduğunda Crayola'nin 12 aylıklara uygun olan yıkanınca hemencecik geçen, çoğu yüzeyde silinince temizlenebilen (önemli bir ayrıntı) kalemlerinden aldım. İlk zamanlar arada bir karalama yapsak da en sevdiği şey kalemleri kutuya dizip çıkarmak, kavanoza koymak ve bu işlemi defalarca tekrarlamaktı. Son 3-4 haftadır, renklerle karalama yapmak çok hoşuna gidiyor. Çok fazla vaktini, masası başında defterinin karalayarak ve bize resim çizdirerek geçiriyor. Ama yazıların SADECE defterlere yazılması konusunda zaman zaman mücadelemiz sürüyor =)



* Ahşap Bloklar: Ahşap bloklardan yaptığımız kuleleri ilk zamanlar sadece bozmakla yetinirken, artık kendi de kule yapmaya çalışıyor. Ama hala en büyük zevki dev kuleleri yıkmak =)

*Mıknatıslı yazı tahtası: Bu tahtaya da yazıp çizmeye bayılıyor. Henüz mıknatıslı aparatlarıyla resim yapamasa da tebeşirlerle yazı tahtasını çok seviyor.

*Kuklalar: Parmak kuklalar, el kuklaları ilk aylardan beri en favori oyuncaklarımız.  Asya, artık tahtalı kuklamızı da bizi taklit ederek oynatmaya çalışıyor. Bu foto pek net çıkmasa da aslında Asya kuklasına yerde dans ettirmeye çalışıyor =)
*Suda ponpon yakalamaca: Bir kap suya attığımız küçük popnponları süzgeçle yakalıyoruz, sonu biraz ıslak bitse de Asya uzun süre etkinlikle ilgileniyor. 
*Oyun hamurları: 2 renk oyun hamuruyla oyun hamuru olaylarına girştik. Başından kalkması güç olduğu için (çünkü Asya çok sevdi) henüz arada bir oynuyoruz ama renkleri karıştırabiliyor. Belki baştan tek renk hamurla başlamak daha doğru olabilir.
Tüm bunlar dışında, Asya çamaşır asmayı, benimle birlikte bulaşık makinesini boşaltmayı, kendi küçük viledasıyla yerleri silmeyi çok seviyor. Yapabileceği oranda gerçek hayat becerilerini teşvik etmek, kendini yeterli ve yetkin hissetmesini için oldukça yararlı ve işlevsel. 

Hiç yorum yok: