9 Mayıs 2014 Cuma

0-2 Yaş arasında, 3 farklı döneme göre başlıca etkinlikleri ve kazanımlar: Varan 2/ 9-15 Aylar

9-15 Aylarda Montessori Etkinlikleri: 


* Oyuncak Saklama: İlk zamanlarda saklanan nesnenin bir ucunun görünmesinde fayda var, zira bulamayınca dehşete düşüyorlar =) Nesne geçerliliğinin ve bilişsel becerilerin gelişimine katkı sağlar.
* Bir zemin, masa veya tezgah üzerinde çalışma: Dolaylı olarak montessori etkinliklerine hazırlık ve kendi alanında oynama/çalışma alışkanlığı kazanımı.
* Gürültü çıkarıcı bir şeyler icat etmek: Farklı objelerden davul yapmak, basit bir ksilofon satın almak, şişelerin içine farklı sesler çıkaran objeler koymak amaca hizmet edebilir. Erken dil gelişimine, işitsel gelişime ve hareket kabiliyetlerine katkı sağlar.
* Kaşıkları Tabağa Koyma: Bir kasenin içerisine aynı türden ve bebeğinizin ağzına götürüp yutmayacağını düşündüğünüz nesneler koyun, onları sayın doldurun boşaltın. Hareket kabiliyetlerini desteklersiniz ve gelecekte yapacağınız sınıflandırma ve sayma etkinliklerine hazırlık yapmış olursunuz.
* Ritim: Ufak bir ritim çalgısı edinebilir veya kendiniz yapabilirsiniz. Şarkı söylerken çalgınızla ritim tutarak dinleme becerilerini ve bebeğinizin ritim duygusunu geliştirebilirsiniz.
* Farklı yüzeyleri hem nesnelerde hem yiyeceklerde keşfedin: el-göz koordinasyonu ve görsel algı için önemli.
Asya 15. ayda: Duyu havuzunda transfer çalışmaları
* Örtü oyunu: Evde bulunan küçük bir örtüyle (yemeni çok iyi bir tercih olur), saklanma ve ce-ee yi içeren birlikte oynayacağınız bir oyun geliştirirseniz hem sosyal gelişimini hem de koordinasyon ve denge kontrolünü desteklersiniz.
* Sıcak ve soğuk kavramlarını öğrenmek: Sıcaklık kavramını öğrenme, dil gelişimi.
* İçine koy, dışarı çıkar: Herhangi nesnelerle oynayacağınız bu oyunla el-göz koordinasyonu gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.
* Transfer: 15. ayda transfer çalışmalarına başlayabilirsiniz. Resimdeki etkinlikte makarnaların içine attığımız ponponları ve yaşına ve Asya'ya göre küçük oyuncakları (siz de kendi bebeğinizin yutmayacağını düşündüğünüz nesneleri seçmelisiniz) kaptan kaba aktararak bir taşla yukarıdaki önerilerin 2-3 ünü vurmaya çalışıyorduk =)
13. aydaki ilk buluşmamız. 
* Oyun Grupları: Biz 13. ayda oyun gruplarına başladık. Bir araya geldiğimiz arkadaşlarımız 6-18 ay arasındaydı. Montessori yaklaşımına göre oyun gruplarında çocuklar, belli bir yaş aralığında olacak diye bir şey yok. Ama bir araya geldiğimiz oluşumca böyle karar verildi ve yaşlara göre gruplara ayrıldık. Bizim oyun grubumuz 8 kişi ve 2 hafta bir buluşup bebeklerimizle etkinlikler yapmaya, en azından sosyalleşmeye çalışıyoruz =) 

Hiç yorum yok: