23 Ekim 2015 Cuma

36. Ay Etkinlikler

Bu ay itibariyle 0-3 yaş aralığından, 3-6 yaş aralığına geçmiş bulunuyoruz. Bu geçiş birçok gelişimsel farklılığı kapsadığı gibi sinema/tiyatro gibi etkinliklere daha çok katılımı sağlayan başka bir katılımın başlangıcı. Onun dışında geçtiğimiz günlerde yaşadığımız hazin olayların etkisindeyim henüz ben. Tabi ki bu duygu durumunu etkileyen olaylar ev yaşamına ve çocuğa da yansıyabiliyor. Bu durumlarda neler yapılmalı, daha büyük çocuklar ve olaylarla ilgili sorulan sorulara verilecek yanıtlar pek tabi daha kapsamlı yazıların konusu. Ama duygu paylaşımının ve geçiştirmeden çocuğun yaşına uygun yapılacak açıklamaların önemini vurgulamadan geçemeyeceğim.
Bu ay geçen aylardan farklı olan bir kaç etkinliği paylaşalım.

Parmak boyasıyla tuvalet kağıdı rulosu baskısı: Gün geçmiyor ki biriken tuvalet kağıtları işe yaramasın =) ruloyu çeşitli şekillere getirerek veya sadece yuvarlayarak basit bir etkinlik elde etmiş olduk.


Simli Yapıştırma: Etkinliğin adını koyamadım. Kağıda kelebek çizdim, prit sürerek yapışkan bir yüzey edip üzerine renkli simler döktük. Bir süredir kartondan yaptığımız kelebek kanatlarıyla gezen kızımın çok hoşuna gitti.


Bu etkinliğin malzemeleriyle beraber hazır halini ise bir arkadaşım hediye getirdi. Tekrarlamış olduk.

Tuval çalışması: Belki erken olabilir biraz ama akrilik boya ile minik bir tuval hediye gelince biz de hemen boyadık. Akrilik boyaları ikimiz de çok sevdik. 

Şekilli Kesme/Makas Kullanımı Devam: Makas kullanımına 2. aşamaya geçerek çizdiğimiz şekilleri kesmeye çalıştı Asya.



Ayakkabı kutusundan bebek evi: Evciliksel oyunları çok seven Kızımıza babasıyla basit bir bebek evi yaptık. Bu işi gözünde büyütenler için diyorum sadece ayakkabı kutusu ve kapağını kullandık. Ama çok mutlu oldu. 



Orman ne güzel ne güzel: Bir grup arkadaşımızla son 3 haftadır her hafta sonu 2-3 saatimizi ormanda ya da açık alanda geçiriyoruz. Çocuklarla etrafı geziyoruz, keşfediyoruz. Böyle bir imkanınız varsa hafta sonu BİRLİKTE bir şeyler yapmanın en iyi yollarından biri olduğuna inanıyorum. 

Ayın notu: Bu ay kızımın 3. doğum gününü kutladık. Dostlarımız ve arkadaşlarımız bizi yalnız bırakmadı ve hep birlikte güzel bir gün geçirdik. Ama artık aklı fikri epeyce yerinde olan 3 yaşındaki miniğimiz herkese hediye sordu. Hunharca hediye paketlerini açtı. Evet mutlu oldu. bir çocuk olarak şımarma hakkını sonuna kadar kullandı. Etrafta olan diğer doğum günü partilerine gidip gördüğü için de herkesin hediyeler getirdiği pastanın üflendiği bir parti zaten onun beklediği olandı. Ama bu partilerde hep içime sinmeyen bir yer oluyor. İnsanların bir araya gelmesi için güzel bahaneler bu özel günler. Ve herkesin ihtiyacı olan önemli ve değerli hissetme arzusunu bir nebze tatmin eden güzel paylaşımlar. Ama belki daha anlamlı geçirmek için daha yaratıcı düşünmek gerek. Aile içinde kutlanacak mütevazi partiler de pek tabi bir alternatif olabilir. Ama başka partiler görüp beklentileri artan çocuklar için daha yaratıcı, tüketimi odak almayan daha güzel kutlamalar da organize edilebilir. Düşünülesi...

Hiç yorum yok: