11 Mart 2014 Salı

17. Aydan Etkinlikler

Bu ay en favori etkinliklerimiz yine karalama yapmak ve hamur oynamak... Hamurdan değişik şekiller yaptığımız gibi, oyunumuza başka oyuncaklarımızı da dahil edip (küçük şirinler gibi) evcilik oyunlarına giriş yapıyoruz. Bu aylarda bebikler ayrıntılara çok düşkün oluyorlar. Bu yüzden hamurdan yapacağınız küçük bir kabı kurabiyeyle doldurup küçük adamları beslemek, yaptığınız küçücük bardaklardan minik adamalara su içirmek çok heyecanlı olabiliyor...

Tanıdığımız bildiğimiz meyvelerin fotolarını gerçekleriyle eşlemeyi öğreniyorduk. Bu hafta sebzeleri de tanımaya başladık. Meyve-sebze kartlarını*, hem meyve-sebzeleri tanımak için (çocuklar tanıdığı bildiği şeyleri tatmaya ve sonra da tüketmeye daha çabuk alışıyorlar) hem kelime hazinesinin gelişimi içi çok faydalı buluyorum.

*Biz kartları çeşitli sitelerden indirip biraz kalın kağıtlara çıktı alıyoruz. Ama piyasada hazır olarak da her bir şeyin "flash kartları" satılıyor. Öyle ya da böyle hem oyalayıcı, hem eğlendirici, hem de eğitici olduğu kesin =)

Bu ay artık zamanı geldi deyip renk çalışmalarımıza hız verdik ve şekil çalışmalarına devam ediyoruz. Renk çalışmaları kapsamında daha önce aylık renk kutuları yapmıştım: 13. ayda kırmızı kutusu (içinde evdeki eşyalardan ve oyuncaklardan kırmızı nesnelerin olduğu koca bir karton kutu) ve 14. ayda mavi kutusu. Bu ay başka montessori yaklaşımcı annelerin bloglarından ve paylaşımlarından gördüğüm oyuncakları yaptım. 


Biriktirdiğim su şişesi kapaklarına ve bir kartona, kestiğim keçe parçalarını yapıştırdım. Etkinliğimiz kapaklardaki renklerle zemindekileri eşlemek.. Kolaylıkla kavradı kızım ve hemen daha çok ara renkten oluşan 2. sini yapmaya karar verdim.

Şekil çalışmalarına gördüğümüz her kitaptaki her nesnedekileri tanıyarak devam ediyoruz. Ama kızım için yaptığım aktivite kitabındaki şekiller kısmına bayılıyoruz, şekilleri eşlemeyi öğreniyoruz.


Haftasonunda en eğlendiğimiz etkinliklerden biri de incik-boncuk kutusu oldu. Bir kutunun içine tehlikesiz olduğunu düşündüğüm incik boncuk eşarp vs. doldurdum ve kızımın keşfine bıraktım. Sonuç: taktık takıştırdık, bebeklere taktık, oynadık, hepsini inceledik. Bu aylarda keşfetme aşkıyla yanıp tutuşmaya devam ettikleri için onları en cezbeden etkinlikler; içini belli bir konu dahilinde (veya alakasız eşyalarla) doldurduğunuz kapaklı hazine kutularını, hazine sepetlerini, hazine torbalarını karıştırmak olmaya devam edecek...

Kızım geçen haftadan beri "aydede" ye tutuldu =) O yüzden her gün aydedeyi takip ediyoruz ve hava durumuyla ilgileniyoruz. Merve teyzemizin de katkılarıyla keçeden yaptığımız bir diğer oyuncağımız hava durumu göstergemiz. Yine keçeden yaptığımız aydede ile yıldız da bu aralar bize her yerde eşlik ediyor =)

3 yorum:

Unknown dedi ki...

Not aldım, çok teşekkürler :)

Adsız dedi ki...

İyi günler, acaba rica etsem defterin detaylı resimlerini atabilir misiniz? Çok beğendim elinize sağlık.

Unknown dedi ki...

Tamamdır en kısa zamanda paylaşacağım defterimizi =)